Nekrolog over Bekim Sejranović

Bekim Sejranović

30.04.1972 – 21.05.2020

Den prisbelønte forfatteren Bekim Sejranović, døde av hjertestans den 21. mai 2020. Han ble født i 1972 i Brčko i Bosnia-Hercegovina. Etter ungdomsår i Rijeka (Kroatia) kom han til Norge som flyktning i 1993 og tok hovedfag i bosnisk-kroatisk-serbisk ved Universitetet i Oslo. Det var der vi ble kjent med ham. 

Han skrev romaner som er høyt verdsatt i de tidligere jugoslaviske landene. Han var en ny stemme, med erfaring som flyktning i mange miljøer. Debutromanen På vei til ingensteds fikk regionens mest prestisjefylte litteraturpris i 2009. I tillegg til denne er romanen En bedre slutt oversatt til norsk. Han skrev også en roman på norsk, Din sønn, Huckleberry Finn. I tillegg var Bekim en viktig kulturformidler og oversatte forfattere som Ambjørnsen, Kverneland og Grytten til kroatisk og bosnisk. 

Bekim var veldig begavet, med en utrolig observasjonsevne. De elegante formuleringene og kloke betraktningene kom utvunget. Bukowski, Andrić og Hamsun var blant hans litterære forbilder. Bekim skrev om samfunnet på Balkan og i Norge, kjærlighet, sex, drugs & rock'n roll. Han brukte mye av seg selv i bøkene, også de sårbare og mørke sidene. Bekim berørte mange i løpet av sitt liv, både gjennom tekster og møter. Han levde som han skrev, med intensitet og sterk tilstedeværelse. Han elsket å være sammen med venner, enten det var fester, skiturer eller morgenbad. Med rungende latter og velformulerte kommentarer var han et naturlig midtpunkt. 

Bekim vil bli dypt savnet. Han gikk for tidlig bort, han hadde mye ugjort som forfatter. Våre tanker går til hans to døtre, kjæresten og øvrige familie, og de mange, både i Bosnia, Kroatia og Norge, som har mistet en usedvanlig god venn. Og så er vi alle heldig som har bøkene hans. 

På vegne av venner, Jon Kværne og Svein Mønnesland